sobota, 19 lutego 2011

rogalikowo i zakładkowo:-)

Dziś u mnie rogalikowo:-)
Już któryś raz z kolei zrobiłam w tym roku rogaliki.

Przepis sprawdzony i bardzo polecam:
  • 1 kostka palmy
  • 1/2 kg mąki
  • 5dag(pół kostki)drożdży świeżych
  • 3/4 szkl. mleka
  • cukier waniliowy
  • nadzienie wg uznania, ja preferuję marmoladę:-)
Mleko podgrzać do letniego, wkruszyć drożdże, szczyptę soli i pół łyżeczki cukru-zostawić do wyrośnięcia
Do miski wsypać mąkę, tłuszcz, cukier waniliowy i to wszystko pociąć nożem, wlać do tego wyrośnięte drożdże i ciąć dalej. Ciasto wyrabiać , aż będzie odrywać się od ręki, ewentualnie można podsypywać mąka, ale tego pewnie nie muszę zaznaczać:-)
Piec w temp. ok 200 stopni C
Pyszniutkie, rozpływają się w ustach. Zaznaczam , że ja robię z podwójnej porcji:-) 
bo w mig u mnie znikają:-)
Przy okazji pokażę moją cudną puszkę
 
schowałam w niej na jutro kilka rogalików, bo głodomory wszystkie w mig by zjedli- hihihih


Popełniłam też nową zakładkę
wzorek prosty, przyjemny
Hafcik dwoma pasemkami muliny fioletowej na plastikowej kanwie
życzę Wam wszystkim przyjemnego weekendu
Buziaki
FiolQak

12 komentarzy:

  1. Rogalikowo... mniam... przede wszystkim smakowicie, aż ślinka cieknie!!!. Zakładka bardzo ładna i to kamienne serduszko bardzo wzrok przyciąga. Piękne jest. Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Normalnie siadam w pociąg i przyjeżdżam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Siostrzyczko:-)ale zapachniało. Ta puszka nie jest wcale taka apetyczna jak Twoje rogaliki, możesz ją sobie zostawić a zawartość rozdaj nam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wyglądają te rogaliki ,a i przepis niezbyt skomplikowany :)
    Zakładka jest cudna ,fajnie wyglada ta plastikowa kanwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie w ten weekend też królują rogaliki ale wespół z jagodowymi bułeczkami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Rogaliki wyglądają pysznie, chyba smaka mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepis smakowity. Może i ja się wreszcie zbiorę, maluchom do szkół upiekę?
    pozdrawiam cieplusio

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłaś mi smaka na rogaliki, też muszę upiec :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o super, ostatnio kupiłam plastikowa kanwe ale nie wiedzilam jak ja wykozystac:)a teraz juz wiem:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, mniam pyszniutkie rogaliczki, do tego szklaneczka ciepłego mleka :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...